Gün içerisinde vücuda alınan gereksiz kaloriler yağlanma ve kilo oluşumuna hatta obezite riskine doğal yoldan da sağlığımızın olumsuz etkilenmesine sebebiyet verebilmektedir. Sağlıklı bir yaşam ve fit bir görüntü için spor yaşamın vazgeçilmez parçalarından birisi olmalıdır. Spor yaparak kilo almak, kilo vermek, kas kütlesi inşaa etmek gibi birçok hedefi gerçekleştirmek mümkündür.
Spor yapan kişilerde düzenli olarak, özellikle yüksek ağırlıklı antrenman programı uygulayan sporcular da başta olmak üzere birçok kas kramp ve ağrıları ortak sorunlardan birisidir. Özellikle ağırlık idmanları sonrasında kaslara verdiğimiz travmaları onarmak ve vücudu gevşetmek için mutlaka stretching yapılması gerekmektedir.
Böylece vücudun elastikiyetini de arttırmış olup kasların rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Spor öncesi streching yapmak ise hem kaslarımızın antrenmana hazırlanmasını hemde güçlenmesini sağlar.
Stretching kas ve eklem sağlığını korumayı hedefleyerek vücudun daha esnek bir hale gelmesini sağlayan bir çeşit egzersizdir. Bu egzersizler antrenman öncesi ve sonrası mutlaka yapılmalıdır. Stretchingin antrenman sonrası oluşan kas yorgunlukları giderilmesinde, kaslarda ve eklemlerde esnekliğe, gün içerisinde yaşanan streslerden dolayı psikolojik durumun düzelmesinde, duruş bozukluklarının düzeltilmesi ve kas oranım sürecini hızlandırması gibi birçok açıdan faydaları bulunmaktadır.
Düzenli olarak yapılan stretching egzersizleri sakatlıkların oluşmasını da engellemek ile beraber stresi de azaltacağı için fiziksel ve mental olarak gevşemeye de yardımcı olacaktır. Yine antrenman öncesi yapılan egzersizler kas grupları için ısınma niteliği göreceğinden antrenmandan sağlanan verim daha da artacaktır. Eklemlerdeki hareket kısıtlılığı artacaktır.
Kaslar uzanıp kısalabilen yapıya sahip olmak ile beraber zaten esnektir ve esneyebilir. Stretching hareket kabiliyetini artırmaktadır. Eklem içi sıvı kaybının önüne geçer. Streching kendi içerisinde dinamik, statik, balistik, pnf ve aktif stretching olmak üzere türlere ayrılır. En bilinen stretching egzersizleri olarak genellikle statik ve dinamiktir.
Statik Stretching Nedir ?
Statik stretching sabit bir esneme şeklidir. Belli bir tekrar sayısı yada başlangıç hareketi gerektirmez. Antrenman sonrası sabit bir pozisyonda bütün kaslar 10-20 saniye gibi bir sürede beklenir teker teker yavaş ve kontrollü bir şekilde esnetilir. Bu sayede esnekliğini arttırmak, sakatlıkların önüne geçmek, kasların daha hızlı bir biçimde onarılmasını ve iyileşmesini sağlamak, duruş bozukluklarını düzeltmek ve kan dolaşımını artırmak gibi birçok olumlu etkisini gözlemlemek söz konusu olacaktır.
Dinamik Stretching Nedir ?
Statik stretching daha çok antrenman öncesi yapılan egzersizler iken dinamik stretching daha çok antrenman sonrası yapılması gereken bir esneme türüdür. Statik stretching tekrar gerektirmez iken dinamik stretching de tekrarlanan bir esneme çeşidi olmakla beraber vücudun tamamının ısınmasını sağlar.
Yine aynı şekilde sakatlıkların oluşmasını engeller ve esneklik arttırır. Kısacası gerek antrenman öncesi sonrası, gerekse sabah ya da yatmadan önce mutlaka ihmal edilmeden yapılması gereken egzersizlerdir.
Sabah yapılan stretching güne daha enerjik ve zinde başlamanıza yardımcı olurken gece yatmadan önce yapılan egzersizler uyku kalitesini arttırmaktadır. Antrenman öncesi ısınmayı sağlarken antrenman sonrası ağrıların azalmasına ve yorgunluğun giderilmesine katkı sağlamaktadır.