Vücut geliştirme sporu dışarıdan her ne kadar mükemmel gibi gözüksede içine girdiğiniz zaman giderek dipsiz bir kuyu gibi sizi içine çekecektir. İlk bakışta gösterişli kaslar daha iri ve saldırgan bir erkek tipi bayanların ilgisi ile ışıltılı ve parlak gözüksede bu iş düşündüğünüz gibi değil.
Temel olarak bakıldığında vücut geliştirme sporu spor salonuna yazılıp bir kaç ay ağırlık kaldırdıktan sonra içilen protein shakeler sayesinde kocaman bir vücut sahibi olacağı yönde. Üyelik alan arkadaşlar zaten bunu böyle olmadığını bildiği için hızlıca geçiyorum.. Vücut geliştirme sporu demek bitmeyen bir savaş demektir. Sabah kalkınca başlar gece uykuya kadar hatta uyku profesyoneller için uyku esnasında dahi devam eder.
Gece yatmadan sabah ve o günün öğünleri çoktan hazırlanır ve dolaptaki yerini alır. Her şey ince ince hesaplanır. Protein karbonhidrat elektrolit değerleri vitaminler yağlar kaloriler enzimler steroid programları peptitlerin vuruluş saatlerine kadar eğer bunlardan 1 tanesi bile eksik olursa zincirin bir halkası zayıf kalır ve gereken sağlamlıkta bir yapı oluşturulamaz. İşte şimdi biraz gerçekleri konuşmaya başlıyoruz. Şu konuyuda baştan belirtmek isterim hormon almadan yapacak arkadaşlar zaten kaygılanmanıza gerek yok buradaki yazanlar ciddi bir vücut yapmak isteyen dostlar için geçerlidir.
Vücut geliştirme kütleli iri ve parçalı bir vücut yapabilmektir. Bir çok kişi bu söylediğime kızacak biliyorum ama baştan üzücü olduğunu söylemiştim. Burası aslanların yarıştığı bir platform ya aslan olursunuz yada yoldan çekilirsiniz. Yarışmacı arkadaşlar iyi bilirler. Bu insanlar hayatlarını ortaya koyarak yarışır ve ceplerindeki son kuruşa dek bu spor için gözlerini kırpmadan harcarlar. İşte bu bir tutku bir aşk ve gerçek vücut geliştirmedir.
Büyük hedefi olmayan arkadaşlar ortalama olarak 3 ila 5 senede supplement doğru antrenman ve diyetleri beraber güzel bir vücut sahibi olabilirler. Sadece azimli olup devamlılık ve disiplin sağlamak yeterli olup elbet emeğin karşılığını verip başarı getirecektir. Ancak benim gibi genetik olarak zayıf olan dostlarımızda durum değişiyor.
Vücut geliştirme sporunu altta yatan kardiyak veya çok ciddi bir ortopedik sağlık problemi olmayan herkes yapabilir. Zayıf olabilirsiniz kas inşaası ile kilo alırsınız. Obez olursunuz uzun vadede sağlıklı egzersiz ve diyetler ile hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Özel bir engeliniz vardır yinede bu sporu yapabilirsiniz. Tek gereken biraz motivasyon iyi bir hoca ve özveridir.
Vücut geliştirmenin zararlarına bakarsak bu sporun doğal bir biçimde yapıldı takdirde herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine sizi genç tutar sağlıklı kılar ve çok daha kaliteli bir hayat yaşarsınız. Spor yapmanın herhangi bir zararı olmadı gibi vücut geliştirme sporunda herhangi bir zararı yoktur.
Ancak ilaç kullanımı işin içine girdiği takdirde bir adet ağrı kesici hapla böbreklerini kaybeden veya hayatını kaybeden birçok insandan bahsetmek söz konusu. Vücut geliştirme sporu bi açıdan ilaç sporudur da diyebiliriz. Alınan bu ilaçlar gerçekçi konuşmak gerekirse rus ruleti oynamaktır Kimse diyemez ki ilaçların bir zararı yok.
Zararları Nelerdir ?
Steroid ve peptit hormonlar kullanıldığında sırası ile hipotalamus hipofiz tiroid bezleri adrenal (böbrek üstü bezleri ) bozulmaya başlar. Bununla birlikte karaciğer böbrekler ve ardından kalp ve damar sistemine zaman içinde hasar almaya başlar. Neticede dışarıdan vücuda doğal kimyayı bozan bir hormon alınmakta ve tüm denge alt üst olmaktadır. Bu sebeplerden ötürü hormon kullanarak vücut geliştirme yapmak evet ciddi zararlara yol açabilir. Kimi kişilerde yıllarca kullanılan steroidler belilir bi zarar göstermezken kimi kişilerde 3 ayda dahi geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilmektedir. Ne olur ise olsun bir iş yaparken bunun bilincinde olunmalı ve iyi karar verilmelidir.
Sakatlanmalar
Vücut geliştirme sporu ağırlık kaldırmaya dayalı bir spor olduğu için kas sakatlıkları oldukça yaygın bir durumdadır.
Yanlış ağırlık kaldırma
Bunu asıl sebebi aslında kişilerin anatomik problemleri olması değil hocalar programları düzgün vermiş olsa dahi kişilerin bilinçsizce ağırlık kaldırma çabaları ve uzun vadede yanlış çalışılmasıdır. Bu Yanlış çalışma uzun vadede tendonlarda yıpranma oluşturarak bir kaç ay veya bir kaç yıl sonraki sakatlığa zemin hazırlamaktadır. Bu sebepten ötürü herşey adım adım baştan doğru plan ve program içerisinde yapılmalı.
Gereğinden fazla ağırlık kaldırmaya çalışmak
Bunlara ek olarak yine spor yapan kişilerin normalde kaldırabilecekleri den çok daha ağır kiloların altına girip kaldırmaya denemeleridir. Buda baştan sonra yanlış bir uygulamadır. Kişi bu durumda kas ve lif yırtılmaları tendon kopmaları baygınlık veya daha ciddi beyin kanaması kalp krizi gibi durumlarla baş başa kalabilir.
Yetersiz dinlenme
Spora ilk başladınız zaman ilk hafta çalışan tüm kas gruplarında ağrı meydana gelir. Daha sonra bu hamlık ağrıları geçsede aslında kaslar her antrenmandan sonra hasar aldıkları için iyileşme ve dinlenme süresine ihtiyaç duyacaktır bu sürelerden ve hasarlardan daha önceki videolarda bahsetmiştim. Kaslara yeteri kadar dinlenme süresi verilmeli ve yeteri dinlenme gerçekleştikten sonra yeniden çalıştırılmalıdır.
Steroid kullanımına bağlı sakatlanmalar
steroid alan sporcular normalde kasların kaldırabileceği ağırlık kapasitesinden çok daha fazla ağırlık kaldırma kapasitesine sahip olmaktadır. Buda kaslara eklemlere anlık olarak ve uzun vadede büyük bir yük bindirmek anlamına gelmekte. Bunun neticesinde yıpranmış bağ ve dokular daha fazla gerilim ve şiddete dayanamayıp yırtılma ve kopmalar yaşar. Tüm bu sakatlanmalar ciddi sakatlıklar olup bir çoğu cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.