Günlük egzersiz yapmak önemlidir. Çünkü vücut ağrı ve acı ile sinyal verip kullanılmaz durumda olacaktır. Ağrıları ve meydana gelecek olan diğer sorunları önlemek için egzersiz yapmak ve günlük egzersizlere devam etmek önemli rol oynar.Sırt,bacak beraberinde diğer ağrılar rahatsızlık verebilir ertelemek ilerisi için acı dolu günlerin gelmesine yol açar. Sağlıklı ve zinde olmak için egzersiz yapmanın hayatımızda büyük önemi vardır.
Eklem Ağrılarının Nedenleri Nelerdir ?
Pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilen eklem ağrıları. Kazalar,kilo sorunları,çeşitli spor aktiviteleri yada hastalıkların eklem ağrısına yol açması mümkündür. Psikolojik nedenlerden dolayı eklem ağrılarıyla karşılaşılabilir. Ayakda dururken veya otururken vücut eklemleri kullanır.Gerekli tedavinin yapılması için eklem ağrısının neden kaynaklandığının teşhis edilmelidir.
Eklem Ağrısının Nedenlerinden Bazıları;
Septik Artrit; ağrılı eklemlerde ödem ve şişme seyreden bir durumdur. Septik artrit’e bir eklem enfeksiyonu neden olur.Enfeksiyonun sebebi genellikle bakterilerdir.Eklemlerde mikrop yoktur fakat kan dolaşımı aracılığıyla vücudun başka bir bölgesinden gelen mikroplar yada mikropları doğrudan ekleme taşıyacak şekildeki delici yaralanma veya müdahaleler sonucu hastalık meydana gelir.
Gut Hastalığı;romatizmal bir hastalıktır.Vücuttan uzaklaştırılması gereken maddeler,ürik aside dönüştürülerek atılır.Genellikle ayak baş parmağındaki iltihapla kendini gösterir.Bu soruna gut hastalığı denir.
Yaralanmalar;çıkıklar,burkulmalar ve kırıklar eklem ağrısına neden olan en yaygın yaralanma biçimleridir.Kaza ve benzeri nedenlerle meydana gelen eklem ağrısı,dinlenmeye ve zamana bağlı olarak osteoartrit gelişmesi riski artabilir.
Enfeksiyon ve Otoimümün Hastalıkları;kızamıkçık,kabakulak,grip ve su çiçeği yaygın enfeksiyonlar eklem ağrısına yol açabilir.Lupus,lyme,romatizmal ateş,hepatit ve öpücük hastalıklarının eklem ağrısına yol açtığı bilinmektedir.
Kondromalazi Patella (Ön Diz Ağrısı);daha çok sporcularda görülür. Bir yaralanma yada eklemin aşırı kullanımı, diz kapağı arkasındaki kıkırdağın zarar görmesine kondromalazi patella sendromuna sebep olur.Daha ciddi durumlarda fizik tedavi ve ameliyat gerekebilir.
EKLEM SAĞLIĞI İÇİ YAPILMASI GEREKEN 7 ÖNEMLİ KURAL
1. Öncelikle fazla kilolardan kurtulmak önemlidir! Bunun için haftada 3 gün düzenli egzersiz yapın.Özellikle yüzme,yoga,aerobik,pilates sertlikleri ve eklem kas sertliklerini önler.
2. Bol protein alınmalı çeşitli tahıllar ve sebzeler ile protein alımını sağlayabiliriz.
3. Kasların glikoza sürekli ihtiyacı vardır. Ne kadar çok hareket eder ve çalışırsak kaslarımızın gıda ihtiyacı o kadar artar.
4.Yüksek topuklar bacak kaslarının yüklenmesine sebep olmakta. Sağlıklı eklemler için ideal topuk 5 cm olmalıdır.
5. Doğru beslenme; antioksidan ve liflerin olduğu beslenme düzeni içeriyor. C vitaminin faydası ispatlanmıştır.
6.Kemik ve kas yapısını güçlendirmek için.Kalsiyum ve omega-3 içeren besinler tüketilmelidir.
7.Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme düzeni ile ağrısız ve ideal kilo mümkündür.
Glukozamin
Sağlıklı eklemlere sahip olmasında büyük önem taşıyan amino şeker yapılı maddedir. Sülfür girişi sağlayarak kıkırdağın beslenmesini ve kıkırdak bileşiklerinin oluşumunu sağlar. Vücut doğal olarak üretmektedir.Takviye olarak genellikle deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir.
Kondroitin Sülfat
Vücudun eklem çevresindeki kıkırdakta bulunan kimyasal maddedir. İnek kıkırdağı gibi hayvansal kaynaklardan üretilmektedir.Kondroitin sülfat eklem kıkırdağı oluşumunu bloke eden enzimleri azaltan bir maddedir.