Yağsız Kas Gelişimi Nasıl Olur ? Leave a comment

Hepimiz fazla yağlarımızdan kurtulmak için yüzlerce tavsiye ve onlarca yönteme başvurmuşuzdur.Ancak duyduğumuz ve denediğimiz yöntemlerin bir çoğu maalesef ya yetersiz bilgiler ya da yanlış yöntemler içermektedir. Yağlanmadan fit ve güzel bir vücuda sahip olmanın yolu, günlük kalori ihtiyacımızı bilip bunun doğrultusunda beslenmek ve aldığımız besinlerin içerisinde ki kalori değerlerini bilmekten geçmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse günlük 1500 kalori ihtiyacı olan bir kişi 1800 kalori alır ise vücudu yağlanmaya başlar.

 

Hangi Karbonhidrat Kaynağına Yönelmeliyiz ?

İçerisinde  yağ barındırmayan veya minimum düzeyde yağ içeren karbonhidrat kaynakları beslenin. Sporcuların kas yıkımını engellemek ve günlük kasları için gerekli olan karbonhidrat ihtiyaçları, kilogram başına 5.0 ile 8.0 gram kadardır. Önemli olan nokta bu ihtiyacımızı karşılar iken içerisinde en düşük miktarda yağ içeren kaynaklardan karbonhidrat alımına dikkat etmemiz dir. Özellikle yulaf ezmesi bu noktada en büyük yardımcımızdır. Yulaf 100 gram içerisinde 370 kalori 63.3 gram karbonhidrat 12,5 gram bitkisel protein ve 7 gram yağ içermektedir. Birçok sporcunun ve diyetin vazgeçilmezidir.

 

Beslenmenizde Yağ Miktarı Arttıkça Karbonhidrat Alımına Dikkat Edin

Öğünleriniz de eğer yüksek miktarda yağ içeren besinler tüketiyor iseniz, kalori dengesini korumak ve yağlanmaya engel olabilmek için karbonhidrat miktarını düşürmelisiniz.Bu noktada protein ağırlıklı beslenmeye yönelmeliyiz.Kırmızı et protein açısından oldukça zengin ve içerisinde bol miktarda B grubu vitaminler ve demir içermektedir.Ayrıca haftada en az 3 gün içerisinde omega 3  içeren biftek, keten tohumu, somon balığı tüketebilirsiniz.Biftek ve somon balığı içerisinde her ne kadar yağ barındırsada yağ yakımına yardımcı olmaktadır.

Yağlanmaya kolay bir yapınız var ise yani endomorf veya mezomorf vücut yapısına sahip iseniz düşük miktarda karbonhidrat tüketseniz dahi yağlanmanın önüne geçemezsiniz.Bu noktada yavaş yanan karbonhidratlara yönelmeniz faydalı olacaktır. Çavdar ekmeği, yulaf, patates, elma az insülin salınımı yapar.Bu sayede yağlanmanın önüne geçebilirsiniz.

 

Protein Alımına Dikkat edin

Proteinler çok düşük miktarda kalori içerip, besin değeri açısından fazlası ile fazlası ile zengindir.Yağlanmadan kas gelişimini devam ettirmek ve aynı zaman da kas yıkımına engel olabilmek için, diyetinizde proteinlere yer vermeniz belkide en önemli konudur.Protein ağırlıklı beslenerek hem düşük miktarda karbonhidrat ve yağ tüketmiş olup hem de vücudunuzun en temel ihtiyaçlarını karşılamış olursunuz.Protein alımı ayrıca metabolizmanızı hızlandırarak, yağ yakımına yardımcı olurken kaslarınızı muhafaza etmenize de olanak sağlamaktadır.

 

  1. Günlük kalori alımına dikkat etmelisiniz. İhtiyacınız olandan fazla kalori almak yağlanmasına sebep olur.
  2. Yüksek miktarda karbonhidrat alımından kaçınmalısınız. Sporcular için günlük kilogram başına 5 gram ile 8 gram arası karbonhidrat alımı yeterli olmaktadır.
  3. Beslenmenizde yağ tüketimini arttırdığımız durumlar da karbonhidrat alımını düşürmelisiniz .aksi halde hem yağdan hem karbonhidrattan alacağınız fazla kalori yağlanmasına sebep olacaktır.
  4. Yavaş yanan karbonhidratlara yönelin.
  5. Haftada en az 3 gün omega 3 içeren besinler tüketmeye çalışın.
  6. Protein tüketimini arttırın.Bu sayede vücudunuzun temel ihtiyaçlarını karşılar iken, aynı zaman da metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir