Yağ Yakımı Nedir ? Leave a comment

Yağ yakımı kısaca vücuda gereken miktardan daha az miktarda kalori alımı gerçekleşmesidir. Tanımı biraz daha derinleştirmek gerekirse her kişinin günlük kalori ihtiyacı farklıdır bunun sebebi metabolizma süreci kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Buna ek olarak herkesin günlük aktivite ve hayat kalitesi de farklılık gösterir. Örnek vermek gerekirse tüm gün bilgisayar başında çalışan biri ile market sektöründe çalışan birisi aynı miktarda kalori yakmazlar.

Fiziki olarak yük altında çalışan kişiler kas hareketlerinden ötürü çok daha fazla miktarda enerji harcar ve kalori açığı oluştururlar. Bu sebepten ötürü günlük kalori ihtiyacı herkezde farklı miktardadır. Ancak ortalama olarak belirlenen değerler söz konusudur ve genellikle özel durumlar dışında bu değerler üzerinden hesaplama yapılır.

 

Yağ yakımı nasıl gerçekleşir ?

Ortalama bir kadının günlük kalori ihtiyacı 1400 ile 1700 kalori ortalama bir erkeğin günlük klaori ihtiyacı ise 1800 ile 2200 kalori arasındadır. Bu sadece vücudun kendisi için gerekli olan yalın kalori hesabıdır. Bunun üzerine günlük aktivitelerde eklenerek tam sonuca ulaşabiliriz. Örnek vermek gerekirse fiziki yük altında çalışan bir erkek bireyin 2000 kalori ihtiyacı oldunu varsayalım ve iş yükününde 500 kalori açığı daha oluşturduğunu düşünürsek günlük ihtiyacı 2500 olur. Kişi 2500 kalori değilde 1800 2000 kalori arası tüketim yaparsa kilo vermeye başlar.

Şimdi kilo vermenin nasıl hesaplandığına göz atalım. Vücuda alınan her 7200 kalori vücutta 1 kilogramlık yağ ağırlına takabül eder. Yani her 7200 kalori aldğınızda vücut ağırlınıza 1 kg kadar eklemiş olursunuz. Kilo alırken verirken diyet ve antrenman programları yazılırken 7200 kalori üzerinden hesap yapılır. Basit bir hesaplama yaparsak günlük kalori ihtiyacımızdan – 1000 kalorilik bir diyet uygular isek 7×1000= 7000 kalori eder ve haftada 1 kg kadar kilo vermiş oluruz.

Aslında hesap bu kadar basittir. Ancak günlük – 1000 kalori açığı oluşturacak bir diyet uygulamak kolay olmadığından ötürü kalori açğını fiziksel aktiviteler ile artırmak daha doğru bir yol olacaktır. Günlük 2000 kalori alması gerken bir kişi 1500 kalorilik bir diyety uygulayalıp üzerine 500 kalori yakacak kadar yürüyüş veya benzer bir aktivite sağlar ise kolaylıkla günlük 1000 kalori hedefine ulaşabilir. Ve 7*100=7000 kalori haftada 1 kilo ve ayda tam 4 kilo verebilir.

 

Yağ yakımına etki eden faktörler nelerdir?

Vücutta yağ yakına etki eden maddeleri sırası ile sıralayalım.

  1. Kişinin yaşı
  2. kişinin metabolizma hızlı
  3. kişinin metabolik bir rahatsızlığı olup olmadığı
  4. Kişinin uyguladığı diyet
  5. Yapılan sportif aktivite
  6. Dışarıdan alınan steoird ve uyarıcılar

Yine kişilerde metabolik bir rahatsızlık ki metabolizmayı artık biliyoruz hepsini öğrendik 🙂 Kilo verme sürecini fazlası ile zorlaştırabilir. Bu sürecin aşılabilmesi için maalesef size doktorlar ve diyetisyenler yardımcı olmazlar. Çünkü kilo vermek sporcuların hakim olduğu bir konudur ve tıp kitaplarında yer almamaktadır.

Metabolik sorunların başında şeker hastalığı tiroid hormonu eksikliği veya bozukluğu gelmektedir. Eğer vücudunuzda insulin ile ilgili bir sorun mevcut ise kilo vermeniz oldukça zor olacaktır. Az önce de bahsettiğim igib glukagon ve insülinin doğru şekilde çalışmaması demek yağ hücrelerini işleme metabolizmasını bozarak fazladan ve gereksiz yağ depolanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca yetersiz miktarda t4 hormonu salgılanması enerji metabolizmasına doğrudan etki ederek yağ yakımını ciddi oranda doldurabilmektedir.

Kilo vermeye etki eden ciddi faktörlerden biri de kişilerin uyguladığı diyetlerdir. Bunun için öncelikle kişilerin ne yaptığını bilmesi önemlidir. İnterneti açıp 2 tane uydurma diyet bulup uygulamaya kalkması kilo vererek bir yana sahip oldu kaslarında eriyip durumun çok daha kötü bir hale dönüşmesine hatta ve hatta böbrek harabiyetine kadar ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bilinçsiz yazılan veya sosyal medya ortamlarında paylaşılan diyetler kişilerin bir sağlık sorunu var ise bunu dahada içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.

Diyetler tamamen kişiye yönelik hazırlanmalıdır bunların içinde kişinin çalıştığı iş günlük yaptığı aktiviteler bir rahatsızlığı olup olmaması gibi bir çok etmen göz önünde bulundurup yazılmalıdır. Yine her kişinin metabolik hızı fark gösterdiği için günlük alması gereken kalori miktarı farklılık gösterir. Bu sebepten ötürü a kişinin uyguladığı diyet b kişisini de istenen sonuca ulaşmayabilir.

Bir diğer önemli etmenlerden biri de kişinin günlük veya haftalık periyotlar halinde yaptığı sportif aktivitelerdir. Günlük olarak ne kadar aktive sağlar yani vücuda hareket sağlar isek kaslarımızda aynı oranda enerji ihtiyacı doğacak ve enerji harcaması gerçekleşecektir.

Kilo vermeye büyük ölçüde diyet ve spordan sonra etki eden tamamlayıcı asıl konu dışarıdan kullanılan steroid peptit termojenik ve uyarıcıların kullanılmalıdır. Buna en basit örneği kafein ile verebiliriz. Kafein bir uyarıcıdır. Günlük tüketilen 2 fincan gerçek kahve metabolizmayı ortalama olarak % 3 daha hızlı yapabilmektedir. Bu bir çok kişinin bildiği bir konudur. Ancak dışarıdan alınan testosteron çok ciddi bir yağ yakıcıdır.

Buna ek olarak kullanılan büyüme hormonları ki sporcular yarışma dönemlerinde dışarıdan igf 1-lr3 – ghrp 6- fragment insulin gibi bir çok peptit alarak fazla yağdan kurtulabilmektedir. Açıkça konuşmak gerekirse diyet ve spor yapmak bir noktaya kadar etki gösterecek daha sonra dışarıdan asıl faktörleri de bu protokole dahil etmek gerekecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir