Spor yapan kişiler yapmayan kişilere göre hem bensin hemde vitamin mineral ihtiyacı olarak bir kaç tık daha üstte beslenmelidir. Bu sporcunun spor geçmişi yaptığı antrenman ve hormon alımına göre de değişkenlik gösterir. Vücut geliştirme sporu yapmayan kişilerde vücutta yıkım süreci gerçekleşmediği için extradan bir beslenme fazla kalori ve yağ artışı olarak dönecek fazla kullanılan vitaminler uzun vadede zehirleme yapacaktır.
Ancak vücut geliştirmede durum çok farklı.antrenmanlarda kas lifleri sürekli olarak kopartılarak zarar gördüğü için vücut sürekli olarak katabolizma süreci yaşamaktadır. Bu sürecin neticesinde vücut bazı uyarılar verir. Bunun en basit örneği kan testi verdiğiniz takdirde ALT(Alanin transaminaz ) AST(Aspartat transaminaz ) ve CK( kreatin kinaz) değerlerinde üst sınırlarda bir artış görülmesidir. Aslında yapılan antrenmanlar kan değerlerinizi ve karaciğer enzimlerini değiştirecek kadar ciddidir. Bu kan değerlerini okunmasını ve her birini gold pakette anlatıcam.
Normalde bu değerlerin yükselmesi için kişinin büyük bir yaralanma kalp krizi organ yetmezliği veya uzun vadeli ilaç kullanımı gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu katabolizma sürecini bir şekilde doğru besinler ve takviyelerle tersine çevirip anabolizma sürecinde hipertofi yaratmak gerekmektedir. Bunu başaramayan kişilerde gelişim geriliği hacim kaybı uzun süren plato evreleri motivasyon kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır.Bu sebepten ötürü vücut geliştirme sporu yapanlar daha farklı bir beslenme izlemelidir.
Bu besin değerlerinin hesapları yüzeysel olarak kişinin kilogram ağırlığı başına hesaplansa da diğer faktörler göz önünde bulundurmadığı için baştan savma ve ezbere dayalı oranlar ortaya çıkmaktadır. Bu faktörleri sıralayalım
- Kişinin Yaşı,Kişinin Boyu ve kilosu
- Kişinin kullandığı ilaçlar
- Kişinin kronik veya geçici dönemde ki rahatsızlıkları
- Günlük hayat temposu
- Kişinin yaptığı aktivite şiddeti
- Steroid kullanıp kullanmadığı
- Hormonal bozukluklar
- Kişinin vücut tipi
bu maddeler vücut geliştirme sporu yapan kişinin alması gereken miktarları önemli ölçüde değiştirmektedir. Diyemezsiniz ki ya kardeşimkilo başına 1.8 gr protein alacaksın böyle bir şey söz konusu değildir. En basitinden böbrek problemi olan bir kişiye verin kilo başına 1.8 gr proteini bakın ne oluyor. Tüm bu maddeler değdirdikten sonra bu oranların tespiti yapılmalıdır. Biraz sebeplerini açıklayalım;
Kişinin yaşı 30 yaşın üstünde ise hormonal olarak düşüş meydana gelmeye başlamış ve hem kemik hemde kas yoğunluğunda azalma bununla doğrultulu olarak metabolizma hızında yavaşlama meydana gelmiştir. Karbonhidrat verirken bu etmen gözetilmez ise kişide yağlanma ve deri altında sulanma problemi meydana gelebilir.
Vücut geliştirme sporu yapan kişi market sektörü veya depo gibi ağıre bir işte çalışıyor ise bu sefer verilen karbonhidrat miktarı arttırılmalı ve öğünleri sıkıştırılmalıdır. Aksi halde kişi hacim ve kilo kaybına uğrayacaktır.
Yine başka bir örnekte alınan steroid ve termojenik uyarıcılar metabolizmayı ciddi oranda hızlandırması ve protein sentezinin artması neticesinde steroid almayan bireyler gibi beslenme yapılırsa kişide hacim kaybı ve zayıflama görülecektir. Bu sebeplerden ötürü belirli bir oranı herkese vermek ancak ezberci bir zihniyetin yapacağı bir iş olur. Yada kişi bu işi bilmiyordur bildiğini iddia ederek ortalıkta geziyordur birçokları gibi. Zaten bu videoların asıl sebebide gerçekleri bilip tek başınıza yol alabilmenizi sağlamaktır.
Kalori hesabında olduğu gibi ortada belirli referans değerli mevcuttur ancak nasıl ki tansiyon kimi insanda 9/8 kimi insanda 12/8 gibi değerlerde normalse burada durum aynen öyledir.Bu referans değerlerine göz atalım Normalde 80 kiloluk yetişkin bir erkeğin eğer vücut geliştirme sporu yapıyor ise ve orta seviye bir vücut geliştiricisi ise ilaçsız olarak günlük alması gereken protein miktarı kilogram başına 1,6 gram karbonhidrat değeri ise 5 gr kadardır.
Az gibi gözükse dahi bu değerler gayet yeterli olacaktır. Çünkü steroidsiz bir vücut geliştirme sporu yapan kişinin vücuduna verebileceği travma yani kopara bileği lif miktarı belirlidir. Fazla tüketmek hem form bozar hemde karaciğer ve böbrekte gereksiz yorgunluk yapar.
Ancak kişi steroid ve peptit gibi hormon takviyeleri alıyor ise bu durum tamamen değişir ve neredeyse 2 katı miktarına kadar oranlar kilosuna ve spor geçmişine göre çıkabilir. Bir çoğunuz 90 kilogramda olup profesyonel yarışan sporcuların günde 1 kg kadar lapa yediğini eminim ki biliyorsunuzdur. Günlük karbonhidrat ve protein ihtiyacını kendimize göre nasıl ayarlayabiliriz diye soracak olursanız tek yolu gözlemdir.
Vücudunuzdaki hacim kayıplarını derinizin altında gelen sulanmayı her gün takip edin. Buna oranla karbonhidrat ve protein miktarlarını azaltıp artıran ve en güzel formu gördüğünüzde durun işte bu sizin ideal karbonhidrat ve protein olanınızdır. Bu işin başka hiç bir türlü ölçümü ve analizi yoktur veya kimse size şu miktarda tüketeceksin diyemez çünkü herkez metabolik ve genetik farklılıklar göstermektedir. Burada artık hoca sizsiniz öğrencinizde vücudunuzdur.