Ne Kadar Kalori Açığı Oluşturulmalı ? Leave a comment

Kas kaybetmeden ve vücudun döngüsünün bozulmadan devam etmesi için günlük 300-500 kalori arasında bir açık oluşturulmalıdır. Bu açığı diyet  ve egzersiz yaparak oluşturmak mümkündür. Diyet dönemlerinde yapılan olumsuzluklardan bir tanesi karbonhidrat alımını tamamen kesmek yönündedir. Karbonhidrat alımı kesildiğinde vücuda pek çok sorun yaratacaktır. 

Karbonhidrat alımına devam edilmeli ve mikro oranlarda hesaplanmalıdır. Kilo vermeye karar verilen aşamada tüketilen besinlerin kalori miktarları hesaplamalı vücuda fazladan kalori girişi sağlayacak besin tüketiminden kaçınılmalıdır. Her 7200 kalori 1 kg demektir. Yakılan kalori miktarından 7200 kalori fazlası 1 kg almak, 7200 kalori daha az alınması da 1 kg vermek anlamına gelmektedir. 3500 kalori yaklaşık olarak 0.5 kg yağa eşit olduğundan yakmak için fazladan 3500 kalori harcamalıdır. 7000 kalori de 1 kg yağa eşit olduğundan, yakılması durumunda 1 kg kaybı demektir.

 Fazla kaloriden kaçınmak ve kalori açığı oluşturmak için alkol tüketimi yapılmamalı, yemeklerin ve içeceklerin kalori miktarları hesaplamalı, kardiyo ve ağırlık antrenmanları yapılmalı, glisemiks indeksi düşük besinler tercih edilmeli, lif değerleri yüksek besinler tercih edilerek daha uzun süre tokluk hissi sağlanmalı, işlenmiş gıdalardan uzak durulması ve porsiyon kontrolünün sağlanması gerekmektedir.  Bütün bu şartlar sağlandığında kilo vermek kaçınılmaz olacaktır. Vücut bir süre kilo kaybetmeye başlasa da bir süre sonra kilo verme işlemini durdurarak plato evresine geçiş süresini başlatacaktır. Plato evresi denilen süre gerek metabolizmanın gerek ise vücudun bulunduğu mevcut duruma alışarak başlardaki reaksiyonu vermediği süreçtir. 

Vücut herhangi bir olası tehlike durumunda kendini korumak için tasarlanmış bir konumdadır. Normal alınması gereken kaloriden daha az bir kalori girişi sağlandığında metabolizma buna uyum sağlamak için kendinde bir takım değişikler gösterecektir. Diyet süresi boyunca vücut yeni sisteme alışıp uyum sağladığı için metabolizma daha yavaş çalışacak ve kilo vermek zorlaşacaktır. Bu durum kas yapmak isteyen kişiler için de geçerlidir Bi süre sonra kas inşası sağlanmayacak istenilen büyüme olmayacaktır.

 Plato evresinden çıkmak için vücudun rutine bindirdiği durumları değiştirmemiz ve vücudu şaşırtmamız temel esastır. Üç öğünlük bir beslenme döngüsünü beş öğüne çıkarabilir ve böylelikle metabolizmayı daha aktif hale getirebilmek ile birlikte yapılan antrenman sistemini de değiştirebiliriz. Ağırlık arttırmak yerine vücudun alışmış olduğu hareketi değiştirip farklı bir program belirlenebilir. Dinlenme süreleri daha kısa tutularak gelişim desteklenebilir. Antrenmanı her gün aynı saatte ve aynı zaman diliminde yapmaktansa saatler değiştirilmeli sabah yerine öğle yada akşam tercih edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir