Jinekomasti erkeklerde meme dokunun kadın tipinde büyümesi olarak adlandırılır. Bu durum erkeklerde östrojen (kadınlık hormonu) fazlalığına veya testosteron (erkeklik hormonu) eksikliğine bağlı olarak gelişmektedir.
Kimlerde, neden görülür?
Yeni doğan bebeklerde ana vasıtasıyla taşınan östrojen hormonu sayesinde, ergenlik çağında 13-14 yaşındaki erkek çocuklarının %33’ünde görülebilir.
Erişkin erkeklerde tiroidin fazla salgılanması, hormonal bozukluklar, testis kanseri, karaciğer kanseri, akciğer kanseri, böbrek üstü bezi kanseri ve siroz nedeniyle olabilir. Uyuşturucu kullanımı ve şişman erkeklerde gözle görülür kilo kayıpları jinekomasti oluşumunda etkilidir. Ayrıca dışarıdan hormon alımı da bu durumun tetikleyicileri arasındadır.
Jinekomasti, meme kanserine yol açar mı?
Tüm meme kanseri vakalarının sadece %1’i erkeklerde görülmektedir. Jinekomastinin olması meme kanserine yol açmakla birlikte meme kanserini arttırıcı bir durum değildir.
Jinekomasti ile testis tümörü arasındaki ilişki nedir?
Jinekomasti ile testis kanseri arasındaki ilişki adına yapılan deneylerde jinekomasti nedeniyle tedavi edilmiş hastalarda testis tümörü yönünden artış gözlenmiştir. Bundan dolayı jinekomasti sorunuyla karşılaşan hastaların testis tümörü yönünden değerlendirmeleri gerekir.
Alınması durumunda jinekomastiye neden olabilecek ilaçlar ve tedavi yöntemleri var mıdır, varsa hangileridir?
- Steroidler
- Antiandrojen ilaçlar
- Ülseri tedavi eden ilaçlar
- Kemoterapi ilaçları
- Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Kalp rahatsızlığını tedavi etme yöntemleri
- Depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçlar
Jinekomasti kişiye zarar verir mi?
Bu durum, tümör oluşumu hariç kişinin bünyesine zarar veren bir durum değildir. Tamamen göğüs ucunun büyüme anormalliği ile sınırlanabilir.
Jinekomasti Tipleri
Üç ana tipte incelenmektedir:
*Glandüler
*Mikst Tip
*Limatöz
Glandüler Tip: Sert meme dokusunun ağırlıkta olduğu jinekomasti tipidir. Cerrahi müdahaleyle alınması gerekir.
Mikst Tip: Glandüler doku ve yağ dokusu fazladır. Cerrahi yağ alma (liposuction) ile tedavi edilebilmektedir.
Limatöz: Yağ dokusunun ağırlıkta olduğu tiptir. Cerrahi yağ alma (liposuction) ile tedavi edilebilmektedir.
Plastik cerraha başvurmadan ne yapmanız gerekir?
Jinekomastinin plastik cerrahiyle tedavisi öncesinde mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurulması gerekir. Özellikle ileriki yaşlarda çok daha önemli bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Özellikle ultrason ile muayene göğsün hem kanser hem de yapısal durumu hakkında bilgi vermesi açısından önemlidir.
Jinekomasti ameliyatında anestezi ne şekilde yapılabilir?
Çok küçük oluşumlarda intravenöz sedasyon (genel cerrahi) ya da lokal anestezi yapılabilir. Fakat her iki memede de oluşum durumunda intravenöz sedasyon (genel cerrahi) kişi için daha konforlu olacaktır.
-Ameliyat sonrası jinekomasti tekrarı yaşanır mı?
Jinekomasti ameliyatı doku tam alınırsa tekrar yaşanmaz. Fakat doku tam olarak temizlenmezse kalan doku büyüyebilir.
Ameliyatın zararı var mıdır?
Doku alımı olması gerekenden fazla olursa, bölgede çökme gözlenebilir.
Ameliyat sonrası ne kadar istirahat gerekir?
Ameliyat sonrası bölge bandajla sarılı olacağından ağrı yapma ihtimali çok düşüktür. Fakat anestezi nedeniyle 1-2 gün istirahat etmeniz yararınıza olacaktır.
-Ameliyat sonrası için neleri dikkate almanız gerekir?
Operasyon sonrası deride kan ve sıvı birikimi olmaması açısından 4-6 hafta arası bandaj kullanmalısınız. Cilt dikişleri varsa, doktorun belirlediği süreye göre 5 ile 7 gün içerisinde alınması gerektirmektedir.
Hayatimspor.com ekibi sağlıklı ve mutlu günler diler…