Hipotalamus talamus ismindeki bölgede bulunan fasulye büyüklüğünde bir salgı bezidir. Ve beynimizin ön lobunda yer alır.hipotalamus beyinden aldığı normal yani sinirsel sinyalleri işleyerek hipofize yollamaktır. bunu bir receiver gibi düşünebilirsiniz.
Hipofiz bezi ise 2 parçadan meydana gelmektedir. Bu bölümler ön ve arka olarak 2 farklı grupta incelenir ve iki bölümünde çok önemli görevleri mevcuttur. Hipotalamus hipofize parakin sinyalleri olarak gerekli emirleri iletmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse hipotalamus her şeyin ilk çıkış noktası da diyebiliriz. Sırası ile hangi hangi hormonların ilk sinyallerini hipofize yolladığına bakalım
- GNRH gonadotropin salgılayan hormondur. Bunu gondatlar konusunda da işlicez özellikle kür içindeki cycle ve pct süreçlerimiz de en çok müdahale etmemiz gereken ve steroid aldığımızda ilk ve en yoğun şekilde bozduğumuz sistem burasıdır. Bu sebepten ötürü bu hormona dikkat edelim iyi tanıyalım.
GNRH hormonu ön hipofize giderek en çok duyacağınız LH ve FSH hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar hem erkek hemde kadın bireylerde sex hormonu ve üretmemizi sağlayan hormonlardır. Ayrıca bu hormonlar kadınlarda estradiol erkeklerde testosteron üretiminden sorumludur.
- CRH uzun ismi ile kortikotropin salgılatıcı hormon salgılaması dır. Yine ön hipofiz bezine bu ilk sinyali yollayarak ACTH salgılanmasını twtikler. Yani İlk sinyal Yine CRH olarak çıktıktan sonra hipofiz uyarılır ve hipofizde bu sinyal işlenerek ACTH hormonu yapılmasını sağlar. Bu hormonun açılımı ise adrenokortikotropik demektir. Bu hormon ise adrenal bezleri yani böbrek üstü bezlerinin faaliyetlerini sürdürmesini sağlamaktadır. Bu bezlerin vücutta çok önemli görevleri vardır. Bunların en başında kortizon gibi kortikosteroid hormonların yapımını sağlamaktadır.
En Basit hali ile anlatmak gerekirse kortizon bağışıklık sistemi kan şekeri glukoz kan basıncı stresle başa çıkma gibi sistemlerin işlemesini sağlar.
Yine hipotalamus sayesinde adrenal kortekste vücuttaki elektrolit ( sıvı ve tuz gibi ) sistemleri düzenleyen aldosteron gibi mineralokortikoid hormonların burada üretilmesini sağlar.
- Hipotalamusun başlattığı bir başka döngü ise metabolik süreçlerin hatta bazal metabolizmanın ta kendisini oluşturan TRH yani tirotropin hormonunu ön hipofize yollayarak burada bu hormonun TSH a yani tiroid düzenleyici hormona dönüşmesini sağlar. Bu sayede tiroid bezinde yer alan T-S-H reseptörüne sahip hücreler tiroksin t4 ve triiodotironin t3 hormonlarının üretimi sağlanır.
Tiroid hormonu ise yüzeysel olarak vücuttaki tüm metabolik süreç iştah termogenezi ve kas işlevlerini yönetmekten sorumludur.
- Belkide sizleri en çok ilgilendiren bir diğer hormon ise GHRH yani büyüme hormonunun salgılanması dır. Bu hormon doğrudan kan akışına verilir. Hipofizde işlenmez.
- Yine steroid kürlerinde başımızın dertte olduğu bizi huysuz karamsar mutsuz ve dengesiz yapan bir diğer hormon prolaktin de hipotalamus üzerinden salgılanmaktadır. Özellikle DECA nandrolone ve trenbolone kullanımında sıkça yükselen süt hormonudur. Cabaser dostinex yani kabergolin alarak müdahale ettiğimiz bir hormondur.